Vitamine C

Wanneer je diabetes hebt of pre-diabetes bent, dan is vitamine C een belangrijk stofje dat je zeker niet over het hoofd moet zien. Vitamine C is een antioxidant zoals je wellicht weet en het speelt een belangrijke rol in het voorkomen van opeenstapeling van sorbitol.

Het enzym aldose reductase is bij de opeenstapeling van sorbitol in het lichaam betrokken. Dit enzym reduceert glucose tot sorbitol en werkt daarmee de ongewenste opeenstapeling van sorbitol in de hand. Deze opeenstapeling van sorbitol wordt geassocieerd met de vele complicaties van diabetes op de lange termijn.

Quercetine

Naast vitamine C is quercetine in dit kader een belangrijke bondgenoot. Quercetine is een antioxidant en bioflavonoïde. Het voorkomt ontstekingen op celniveau en het blijkt een aldose reductase inhibitor te zijn: het vermindert de negatieve gevolgen van suikeromzettingen in het lichaam . Daarnaast versterkt het de werking van vitamine C waardoor het een extra gezondheidsbevorderende werking heeft.

Insuline

Insuline faciliteert het transport van vitamine C naar de cellen. Wanneer er dus sprake is van een insuline tekort dan leidt dit tot een deficientie van vitamine C op celniveau. Dit is de reden waarom veel diabetici relatief gezien een tekort aan vitamine C hebben.

Bronnen

Vitamine C is te vinden in veel vruchten en groenten. Quercetine zit onder andere in citrusvruchten en versterkt de vitamine C in de citrusvrucht. Verder zit quercetine in boontjes, bieslook, appels, uien, lavas(maggiplant), kappertjes, rode druiven, citrusfruit, frambozen, zwarte bessen, rode bosbessen, bramen, tomaat, broccoli, groene bladgroenten, cranberry, kersen, rode wijn, groene thee en lijsterbessen.

Beide gaan dus in veel gevallen al hand in hand in de producten die Moeder Natuur ons biedt.

Ontvang een gratis handleiding

Ontvang een gratis handleiding

Je meldt je aan voor cosmic-chi.nl. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Succesvol aangemeld!