Onlangs kwamen er conclusies vanuit onderzoeksresultaten voorbij dat een ei als ontbijt het Ei van Columbus is. Hiermee kunnen we de Havermout Hype achter ons laten.

Terwijl de week ervoor nog bekend was geworden dat we in de ochtend vooral veel vetten dienen eten voor een lang en gelukkig leven. Hiervoor zetten we bij voorkeur avocado, sardientjes of Bulletproof Coffee op de ontbijttafel.

Het vertrouwde glas sinaasappelsap lag laatst ook al onder vuur. Dacht je net goed bezig te zijn, blijkt dat het toch weer anders moet.

De tegenstrijdige berichtgeving in de media over voeding kan de indruk wekken dat we nu echt niets meer kunnen eten zonder dat we op één of andere manier schade toebrengen aan ons lichaam of onze gezondheid. We kunnen er echter ook ons voordeel mee doen.

Al deze berichten leveren namelijk een waardevolle bijdrage aan onze bewustwording. Bewustwording op het gebied van voeding in het algemeen en de bewustwording van de behoeften van ons eigen lichaam in het bijzonder. Het biedt pluriformiteit, talrijke mogelijkheden om mee te experimenteren en uit te vinden wat voor onszelf werkt. Geen eenheidsworst als ontbijt in ieder geval 😉

Laten we niet uit het oog verliezen dat ‘goed’ en ‘fout’ niet per se harde eigenschappen of kenmerken zijn van voedingsmiddelen. De uitwerking ervan hangt samen met onze persoonlijke constitutie. Wat voor de één makkelijk te verteren is, ligt bij een ander zwaar op de maag. Persoonlijke voorkeuren en afkeuren spelen een rol. Deze hangen weer samen met fysieke, maatschappelijke, sociale, culturele en zelfs geografische factoren. Een kwestie van perspectief. Laten we daar nog eens wat dieper op ingaan.

Complexiteit wetenschappelijk onderzoek naar voeding

Voeding en dan met name het meten van de effecten van voeding op het menselijk lichaam is een boeiende en complexe wetenschap. Er is langdurig onderzoek nodig om de effecten van voeding vast te kunnen stellen. Voeding werkt veelal subtiel en langzaam door. Effecten zijn pas op langere termijn zichtbaar en/of meetbaar. Zelfs bij langdurig onderzoek blijft het echter lastig, zo niet onmogelijk, om andere factoren uit te sluiten die van invloed kunnen zijn op de gemeten resultaten.

Om dit te ondervangen wordt er veel onderzoek verricht op muizen, ratten of door middel van cel onderzoek. De hiermee verkregen kennis en de resultaten worden vervolgens geëxtrapoleerd naar de mens en daar zit nu net de crux. Het is namelijk maar de vraag of deze kennis één op één vertaald kan worden naar de mens. De praktijk is over het algemeen veel complexer en weerbarstig.

Wanneer er wel sprake is van onderzoek op mensen dan is dit vaak bij een kleine groep mensen. Dit vormt een beperkende factor bij het generaliseren van de resultaten.

Iedereen is uniek en anders. Dit bewijst nog eens dat elk onderzoekresultaat het resultaat is van dat onderzoek, onder die omstandigheden uitgaande van specifieke parameters. De werkelijke waarde van een betreffend onderzoek blijft daarom lastig vast te stellen. Zeker de waarde ervan voor jou, jouw systeem, jouw kenmerken en eigenschappen.

Onderzoek heeft grote waarde voor het creëren van bewustwording. Het is echter belangrijk om ons onderscheidingsvermogen te blijven gebruiken en niet in de valkuil te stappen om aan de hand van aantal resultaten vanuit onderzoek overgesimplificeerde conclusies te trekken.

Tot slot

Als voeding en gezondheid je aanspreekt, gebruik de informatie die voor handen is op dit gebied in je voordeel. Gebruik je onderscheidingsvermogen en experimenteer met voeding om te ontdekken wat het voor en met je doet. Uiteraard kun je over het algemeen niet je bloedwaarden meten of bepaalde activiteit in het beloningscentrum van je hersenen registeren, zoals dat in wetenschappelijk onderzoek wel kan. Maar je kunt wel merken of hetgeen je eet je:

    • voldoende energie geeft om er weer een aantal uur tegenaan te kunnen.
    • in balans brengt of je geïrriteerd, opgejaagd of suf maakt.
    • een voldaan en verzadigd gevoel geeft.

Deze drie aspecten vormen een belangrijk uitgangspunt voor gezondheid & vitaliteit door voeding.

En daarbij, variatie is een belangrijk element in voeding. Niet alleen om je lichaam op deze wijze een grote diversiteit aan voedingstoffen te geven, voor smaak, trek en een voldaan gevoel is variatie ook van belang.

Dus misschien wordt het uiteindelijk wel de ene dag dat kommetje havermout, de volgende dag dat eitje en de dag daarna die avocado.

Heb je interesse in een persoonlijk voedingsconsult, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke situatie, rekening houdend met jouw wensen, behoeften & doelen? Lees meer over het aanbod van voedingsconsulten in Amsterdam en Alphen aan den Rijn.

Ontvang een gratis handleiding

Ontvang een gratis handleiding

Je meldt je aan voor cosmic-chi.nl. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Succesvol aangemeld!