Laatst was ik bij een event van één van mijn coaches. Daar kwam de term ‘onderdompelen’ voorbij, aangezien zij ons drie dagen lang deelgenoot maakte van haar kennis, ervaring, inspiratie, energie en bevlogenheid. De vonken sprongen er vanaf en het wakkerde bij velen het vuur verder aan om met plezier, focus en commitment onze weg te vervolgen. Hierover een andere keer meer, maar het vormt een mooi bruggetje naar waar ik naartoe wil.

Het event vond plaats aan de rand van een bos. Het zal je niet ontgaan zijn dat de zomer echt voorbij is en we in een ander seizoen terecht zijn gekomen. De één vindt dit leuk, de ander wordt er mistroostig van. Het is echter een natuurlijk proces en het is wat het is. Vaak hebben we meer last van onze eigen interne weerstand en de wrijving die dit veroorzaakt, dan van de externe omstandigheden.

Vanuit de Tao is de mens onderdeel van de natuur en er onlosmakelijk mee verbonden. Dat klinkt misschien een beetje esoterisch, maar praktisch gezien kunnen we het er volgens mij over eens zijn dat een bos anders ‘aanvoelt’ dan een drukke stad of een voetbalstadion vol supporters vlak voordat de wedstrijd begint. De energie is anders, dit nemen we waar en dit heeft vervolgens een effect op ons. We voelen ons verfrist, kalmer, we raken geïrriteerd van al die mensen die voor onze voeten lopen of we voelen de buzz van de drukte van de mensenmassa om ons heen.

Nu de herfst in volle gang is, is het de perfecte tijd om je onder te dompelen in het bos om mee te gaan met de flow van dit seizoen. In het Japans heet het Shinrin Yoku en wordt veelal vertaald in forest bathing of je onderdompelen in het bos.

Dit is echt een super therapie van de natuur voor als je batterij leeg is en je hoofd vol. De natuur keert zich momenteel meer naar binnen. Na de groei en bloei van de lente en zomer is het nu tijd voor het verkleuren van de bladeren en voor loslaten wanneer de tijd daar is. Dit gaat heel moeiteloos en natuurlijk en vormt een mooie les in loslaten van Mother Nature herself.

Zoveel mogelijk in stilte in het bos zijn is voldoende, je hoeft echt geen bomen te knuffelen of er rondom te dansen om de helende kracht van het bos zijn werk te laten doen. Less is more eigenlijk, je hoeft niets te doen, enkel maar te zijn. Een mooie manier om stress en spanning kwijt te raken, je batterij weer op te laden, je humeur een boost te geven, je inspiratie aan te wakkeren.

Zeker in Nederland mogen we zuinig zijn op de stukjes natuur die we hebben. Ik hou er van om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Hier in Amsterdam word ik helemaal Zen van het Beatrixpark en naast het Amsterdamse Bos houd ik van Vlieland en de omgeving van Schoorl. Wat is jouw favoriete bos of stukje natuur?

Wil je er nog een schepje boven op doen en all-in gaan voor bewust meer rust?

Ontdek hoe je nog meer rust in je leven kunt toelaten door je nu aan te melden voor de workshop Bewust Meer Rust – The Art of Chi Nei Tsang van donderdag 17 oktober as. Stuur een mail naar info@cosmic-chi.nl en zorg dat je er bij bent. We houden het small & sweet, er is plek voor maximaal 5 deelnemers, dus wacht niet te lang. Hierbij de link naar de workshop op Facebook.

Ontvang een gratis handleiding

Ontvang een gratis handleiding

Je meldt je aan voor cosmic-chi.nl. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Succesvol aangemeld!