Mocht je toch wat meer moeite krijgen met de kleine lettertjes of is je blik soms niet al te scherp, hierbij wat tips die je kunnen helpen om weer helder de wereld in te kijken.

Zet antioxidanten op het menu

Vitamine A

Voor een scherpe blik is vitamine A misschien wel de meest bekende. Een fijn stofje voor de ogen, nuttig bij de behandeling van vele oogaandoeningen en het bevordert de aanmaak van rodopsine, een molecuul in het netvlies van je ogen.

Bronnen zijn onder andere wortel, groene & gele groenten, gele vruchten zoals abrikoos, eieren, lever, melk en melkproducten, levertraan & lever. Naast dat het fijn is voor de ogen is vitamine A ook goed voor huid, haar en tanden.

Ons lichaam kan overigens zelf vitamine A aanmaken uit carotenoïden van plantaardige oorsprong.

Luteïne en Zeaxantine

Luteïne is zo’n carotenoïde. Het is een bioactieve stof, heeft de functie van antioxidant en werkt als UV filter in het oog. Het is gebleken dat wanneer de ogen grote hoeveelheden luteïne bevatten, dit de kans op slechter zien op latere leeftijd verkleint. Luteïne komt met name voor aan de rand van het oog. Luteïne is een gele kleurstof, als additief kun je het herkennen aan het E-nummer E161b.

Zeaxantine is eveneens een carotenoïde en komt meer in het centrum van het oog voor. Mogelijk is deze stof nog belangrijker in de aanpak of het voorkomen van oogproblemen. Een combinatie van beide stoffen is daarom belangrijk omdat zij complementair aan elkaar werken.

Omdat het lichaam zelf beide stoffen niet aanmaakt moet het uit onze voeding komen. Groene groenten zoals spinazie, tuinkers, boerenkool en broccoli zijn zeer rijk aan zowel luteïne als zeaxantine. Kiwi’s, druiven en sinaasappel bevatten eveneens luteïne, al zijn dit wel kleinere hoeveelheden dan die te vinden zijn in groenten. Zeaxantine is met name te vinden in de gojibes.

Vitamine C & E

Vitamine C en E zijn andere krachtige antioxidanten van belang om de gevolgen van oxidatieprocessen veroorzaakt door vrije radicalen aan te pakken en een belangrijke rol spelen bij groei en onderhoud van weefsels en cellen.

Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, bessen, groene bladgroenten, tomaten, kiwi, bloemkool, aardappelen en rozenbottel. Vitamine E kun je onder andere halen uit tarwekiemolie, broccoli, spruiten, spinazie, noten, vette vis en eieren.

Zink

Zink vormt eveneens een belangrijk onderdeel van het antioxidanten systeem van ons lichaam en krijgt daarom ook een plaats in dit rijtje. Zink is een sporenelement en essentieel voor goede ogen. Niet alleen voor de ogen overigens. Zink is een regelneef die zich bezig houdt met het goed verlopen van lichaamsprocessen en het onderhouden van enzymsystemen en cellen.

Zink is een gevoelig stofje en veel ervan gaat verloren bij de bereiding van voedsel. Bronnen van zink zijn rood vlees, oesters, volle tarwe, tarwekiemen, biergist, eieren, groenten, vis, rogge en haver.

Kijkend naar de bronnen van voedingstoffen waarmee we onze ogen kunnen vertroetelen dan wordt eens te meer duidelijk dat Moeder Natuur het allemaal heel goed op een rijtje heeft. Ze heeft de meeste voedingstoffen kant en klaar in haar aanbod verwerkt. Het is aan ons om naar eigen smaak en inzicht op creatieve wijze te selecteren en te combineren.

Ontvang een gratis handleiding

Ontvang een gratis handleiding

Je meldt je aan voor cosmic-chi.nl. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Succesvol aangemeld!