Muggen magneten

Nu we vanuit het voorjaar weer richting de zomer gaan, neemt de aanwezigheid van muggen ook weer langzaamaan toe.

Onderzoekers gaan er vanuit dat muggen met name op geur afkomen wanneer ze op zoek gaan naar een slachtoffer om hun honger naar bloed te bevredigen. Mensen die veel vetachtige stoffen, steroïde hormonen of cholesterol in hun systeem hebben zullen meer aantrekkingskracht hebben op de mug, net als mensen die veel zuren produceren zoals urinezuur. Al deze stoffen werken als een magneet op de mug.

Wetenschappers gaan er tevens vanuit dat mensen die grotere hoeveelheden kooldioxide uitscheiden, zoals het in het geval van zwangere vrouwen vanwege de extra belasting voor het lichaam, bij intensieve buitenactiviteiten of bij mensen met overgewicht eveneens een grotere aantrekkingskracht hebben op de mug.

Naast dat het gezoem van de mug je uit je slaap kan houden en de plek waarop je bent geprikt behoorlijk kan jeuken, kunnen muggen ook allerlei ziekten overdragen op de mens.

Muggen afstoten: Vitamine B1

Vitamine B1, ook wel thiamine, is een in water oplosbare vitamine en speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling, bij de werking van het zenuwstelsel, het immuunsysteem en bij het functioneren van het hart.

In het op afstand houden van de mug kan het ook een rol spelen. Wanneer je voldoende vitamine B1 in je systeem hebt dan produceer je namelijk een gistachtige geur die de mug zal afstoten. No worries, deze geur is voor de mens gelukkig niet waarneembaar. Wanneer de mug deze geur opmerkt, zal hij zich echter snel uit de voeten maken richting een ander slachtoffer.

Omdat vitamine B1 een in water oplosbare vitamine is, is het van belang om dagelijks voldoende van deze vitamine tot je te nemen.

Goede plantaardige bronnen van vitamine B1 zijn broccoli, ui, spinazie, kool, aubergine, avocado, volkoren graansoorten, peulvruchten, biergist, noten, zaden en pitten.

DIY muggenspray

Uiteraard kun je horren plaatsen voor deuren en ramen om muggen uit het huis te houden. Wanneer je buitenshuis bent dan is een muggenspray een uitkomst, mochten de muggen je toch komen opzoeken.

De meeste commerciële muggensprays bevatten echter stoffen die niet alleen agressief zijn voor de mug maar ook voor jouw systeem. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om de mug op afstand te houden. Probeer deze DIY muggenspray eens. Eenvoudig te maken met slechts twee, gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten: verse peterselie en appelazijn.

-Doe een hand peterselie in een vijzel en maak dit zo fijn mogelijk

-Voeg 120 ml appelazijn toe en pureer

-Laat het mengsel gedurende 4 uur intrekken

-Giet het mengsel af, druk zoveel mogelijk van het vocht eruit en giet dit in een verstuiver

-Bewaar het flesje in de koelkast

Als je wilt kun je voor de geur nog een natuurlijke essentiële olie toevoegen, die geschikt is voor gebruik op de huid.

Twee aandachtspunten

Uiteraard is het goed om het mengsel eerst uit te proberen op een klein stukje van de huid om te kijken of je niet gevoelig reageert op deze spray. Want ook natuurlijke stoffen kunnen een reactie geven op een gevoelige huid.

Over het algemeen is er overdag geen overlast van muggen, deze komen wanneer de schemer invalt. Mocht je deze spray overdag willen gebruiken, test dan eveneens op een klein stukje van de huid een eventuele reactie met zonlicht.

Ontvang een gratis handleiding

Ontvang een gratis handleiding

Je meldt je aan voor cosmic-chi.nl. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Succesvol aangemeld!