Over het algemeen willen we allemaal wel iets. Iets zijn, iets worden, iets hebben.

Iedereen stelt zichzelf wel eens doelen. Dit kunnen grote doelen zijn, maar ook kleine. Het kunnen doelen zijn voor over 10 jaar, ze kunnen ook betrekking hebben op volgende week, of zelfs morgen.

Doelen zijn heel persoonlijk. Wat de ene als doelt stelt, kan een ander helemaal niet aanspreken. Die ander, die heeft weer hele andere doelen. Ook in mijn coachpraktijk zijn doelen een belangrijk onderdeel van elk programma, aangezien zij de richting aangeven.

Een doel heb je niet zo maar, dat komt ergens vandaan. En je hebt niet alleen dit doel, je wilt het natuurlijk ook heel graag realiseren.

Vergroot de kans op het behalen van je doelen

Daarvoor heb ik een gouden tip voor je op deze herfstachtige maandag ochtend. Je kunt namelijk de kans dat je je doelen daadwerkelijk gaat behalen aanzienlijk verhogen. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Dr. Gail Matthews van Dominican University California heeft onderzoek verricht naar strategieën om doelen te bereiken. Het meeste succes bereik je met deze vijf ingrediënten.

1) Schrijf je doelen op, zet ze zwart op wit.

2) Bepaal voor elk doel de moeilijkheidsgraad, de belangrijkheid en de mate waarin je over de vaardigheden en middelen beschikt om het doel te bereiken.

3) Leg per doel vast welke acties je gaat inzetten en committeer jezelf hier aan.

4) Deel de acties waar je jezelf aan verbindt met een vriend.

5) Stuur deze vriend wekelijks een update over je voortgang.

Zoals ik al aangaf, doelen zijn heel persoonlijk. En wat mij betreft hoeven ze helemaal niet realistisch te zijn, liever niet zelfs. Want realistische doelen, die zijn meestal makkelijk te behalen. Daarvoor hoef je niet uit je comfort zone, hoef je niet dat stapje extra te zetten en daardoor mis je de kans op verdere groei.

Je stappenplan, met daarin je acties om je doel te bereiken, die moet wel realistisch zijn. Dus dream big en stippel het pad uit om daar te komen waar je wilt zijn.

Probeer het eens uit. Ik hoor graag wat het jou opgeleverd heeft.

IC  Tero Vesalainen

Ontvang een gratis handleiding

Ontvang een gratis handleiding

Je meldt je aan voor cosmic-chi.nl. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Succesvol aangemeld!